Upravljanje projektima doživljava renesansu koja obuhvaća promjenu paradigme o tome tko su projektni menadžeri te kako je sastavljen tim koji upravlja na projektu. Proljeće različitosti procvalo je i u ovoj važnoj grani biznisa koja širom otvara vrata ženama vođena latinskom uzrečicom ‘varietas delectat’.

– Projektni menadžment tijekom devedesetih smatrao se muškom profesijom. Uspješan projektni menadžer bio je radoholičar čvrstog karaktera koji je svoje kolege i nadređene impresionirao mentalnim i fizičkim sposobnostima, a vodio se motom da djela govore više od riječi, piše Yvonne Schoper, profesorica kolegija Upravljanje međunarodnim projektima na berlinskom HTW Veleučilištu.

Posljednjih 20 godina mnogo se promijenilo, uspješan projektni menadžer danas je osoba koja upravlja odnosima, hrabro se suočava sa složenim problemima i nesigurnosti, surađuje s različitim kulturama, pokazuje emocionalnu inteligenciju, pažljivo sluša te uspješno gradi povjerenje i rješava sukobe.

>>>Ove žene godinama suvereno vladaju hrvatskom poslovnom scenom

Schoper ukazuje na to da žene, povijesno gledano, nikad nisu bile obrazovanije nego danas. Dodaje i kako po svojoj prirodi žene imaju tendenciju biti dobri igrači zahvaljujući psihičkim kompetencijama, intuiciji, sposobnosti integracije. Usto su i kreativne, fleksibilne, a imaju i niz kompetencija koje im omogućuju povezivanja životnih projekata.

Dvogodišnje istraživanje o karijeri i prihodima vezano uz projektni menadžment u Njemačkoj i Austriji pokazuje da su žene kao voditelji projekata obrazovanije i kvalificiranije od muških kolega. No, još uvijek se ne uspijevaju podignuti na više razine, već ostaju na nižim rukovodećim pozicijama s nižim prihodima. Dobro obrazovanje i duboke kompetencije očito nisu dovoljne za dolazak na više pozicije u upravljanju, tumači profesorica Schoper.

>>>Hrvatska pri dnu europskog Indeksa ravnopravnosti spolova

No, korporacije i gospodarstva više si ne mogu prištiti ignoriranje takvih talenata.

U godišnjoj studiji o ženama na radnom mjestu iz 2016. McKinsey i LeanIn otkrili su da 87 posto ispitanih izvršnih direktora ravnopravnost spolova vidi kao prioritet prvenstveno jer će više žena na mjestu voditelja projekta donijeti različite pristupe u planiranju i usmjeravanju projekta. Žene mijenjaju način upravljanja projektom što se odnosi na stil vodstva i komunikacije, razvoj procesa i način suočavanja s novim izazovima u projektima. Upravo o tome govorit će se i na drugoj konferenciji o projektnom menadžmentu Celebrating Differences makes the Difference koja će se održati od 7. do 9. lipnja na Brijunima.

 

Fokus konferencije Celebrating Differences makes the Difference je suočavanje s izazovima koje raznolikost članova projektnih timova mogu donijeti organizaciji te kako potaknuti stvaranje raznolikih projektnih timova u svijetu u kojem različitosti nisu u fokusu. Konferencija u organizaciji Međunarodne udruge za upravljanje projektima (IPMA) bavit će se i temom kako prevladati izazove i sukobe koji mogu proizaći iz različitih, heterogenih projektnih timova te pokazati najbolje pristupe u praksi stvaranja visoko uspješnog tima iz donedavno skupine kulturno razlčitih pojedinaca, kao i druge instrumente koji bi umjesto kvota mogli dovesti do više raznolike radne snage u organizacijama.

Preuzeto sa portala Lider